20 syyskuuta 2022

Re-post: se vei mennessään......

 Siirtelen tänne joitakin 3D-tulostuspostauksia, joita olen tehnyt langankuluttaja-blogiini. 

Tämä on julkaistu 17.5.2020. 


nimittäin 3D-tulostus.
Mä hurahdin aivan totaalisesti. JAMKin kurssi oli tosi pätevä, kädestä pitäen tehtiin naurettavan paljon ihmeellisiä testitehtäviä. Ehkä siinä kohtaa tuntu tosi tyhmältäkin osa, mutta jälkeenpäin kun katsoo niin tuosta kurssista olen oppinut kaikkein eniten, tämän kahden vuoden aikana.
Toki, monesta muustakin olen oppinut paljon, mutta tämä oli niin mukaansatempaava ja työteliäs, että ottaa ykköspaikan.

Mitäs tässä on sitten opittu? Käytössä on Prusan i3 MK3s malli, tuotteet väsäilen Autodesk Inventorilla (koska siihen saatiin tuon kurssin kautta lisenssi, opiskelujen ajaksi) ja prusa slicer sekä octoprint.

Olen katsellut valmiita tulostustiedostoja ThingiversestäCults3D:stäPrusan sivuilta ja etsinyt ideoita Pinterestistä. Monenlaisia tarpeita on, esim. kännykkäteline autoon. Tää oli niin huikea, että halusin testata.
 


Tämä on tulostettu yhtenä kappaleena, ilman tukimateriaaleja. Tämä myös melkein toimii. Toinen noista ylemmässä kuvassa näkyvistä rullista ei pyöri, vaan on tarttunut alustaan. Kovasti olen väännellyt ja käännellyt, mutta ei. Filamenttina on eSun PETG, syynä parempi lämmönkesto kuin PLA:ssa.

Löysin myös hauskan laatikoston, jota voi tehdä pala kerrallaan. Ajattelin ensin että teen valkean rungon ja kaikista erivärisistä filamenteista laatikot. Nyt vaan on niin, että valkea alkaa loppua ja laatikostolle en ole keksinyt kummoisempaa käyttöä. Mutta, onhan tässä aikaa, kun voi tehdä ihan milloin vaan, palan kerrallaan. Nämä on tehty PLA:sta.PETG:ssä on muitakin ominaisuuksia, joita voi hyödyntää, verrattuna PLA:han. Se on paremmin desinfioitavissa ja sopii muunmuassa roiskesuojaksi. Näitä vastaavia näkee nyt jopa kaupoissa työntekijöillä. mutta sairaanhoidon puolella niitä enimmäkseen tarvitaan. Tämmöinen suojaa roiskeilta, ja alla on hyvä käyttää vielä muita henkilösuojaimia. 
Vaikka nämä eivät ole Prusan omasta filamentista, niin laitan tähän vielä pudistusohjeen (englanniksi). Filamenteissa on eroja, niistä omakohtaista kokemusta myöhemmin, mutta niin suuria eroja tuskin on, etteikö puhdistusohje päde myös näihin filamentteihin. 
Vihreä on eSun, punainen Devil Design, jonka tilasin RadioDuosta. 

Näitä teen ns. hyväntekeväisyyshinnalla, 3e jos laitat sähköpostilla, 3.5e tuosta sivupalkin kaupasta (siitä kun tulee mulle lisäkuluja...). Mukaan tulee 2 kappaletta piirtoheitinkalvoja, jotka on PET-muovia ja siis myös desinfioitavissa esimerkiksi alkoholilla. Tämä malli on Verkstan kehittämä, ja laajalti käytössä eri puolilla maailmaa. Lisää kuvia voi katsoa heidän instagramista.  Kaapista löytyy myös mustaa PETG:tä, jos et halua näin värikästä versiota. 

Olen mukana isommassa porukassa, 3D-tulostajia ja sairaanhoidon ammattilaisia, ja olemme perustaneet yhdistyksen tämän tiimoilta. Meillä on halu auttaa, niin työntekijöitä sairaanhoidon ja vanhustenhoidon puolella, kuin millä tahansa palvelualalla (opetus, kauppa....). Koska meitä on useampia, pystymme tuottamaan kohtalaisia määriä näitä suojia päivässä, ja lähetämme roiskesuojat suoraan kohteeseen. Kunhan yhdistyspaperit tulevat prh:lta, niin voimme julkaista myös nettisivut yms. mutta siihen asti, jos tiedät että jossain on tarve isommalle määrälle, niin ota yhteys vaikka minuun, niin välitän tiedon meidän poppoolle, katsotaan miten edetään. Emme toistaiseksi pysty lahjoittamaan näitä ilmaiseksi, kun ei ole rahan/materiaalinkeräyslupaa (koska yhdistystä ei ole vielä rekisteröity), summat eivät ole kuitenkaan "10 e kpl" mitä olen nähnyt muutamien yritysten tekevän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lautapelit järjestykseen

Tykkään pelata lautapelejä. Tykkään myös järjestellä pelin nappulat mieluummin rasioihin kuin muovipusseihin. Niinpä olenkin etsinyt sopivia...