29 marraskuuta 2022

Mitalisadetta

3D-tulostaminen mahdollistaa monenlaisten pienten erien tekemisen. Eniten aikaa menee suunnitteluun, mutta sen jälkeen on sama, tulostaako yhden, viisi vai kymmenen kappaletta suunniteltua tuotetta, Yksi hyvä esimerkki on mitalit.  

Opiskelujen kautta sain oman opiskelijakunnan puolelta ehdotuksen keväällä 2021, voisinko suunnitella ja toteuttaa heille fuksiaisiin voittajajoukkueelle mitalit. Pyysin kuva-aihetta ja lupasin yrittää. Mitaliin haluttiin maskotti, Lenni-pingviini. 

Piirtäminen oli alkuun vaikeaa, kaaret eivät meinanneet totella ja alueiden täyttöä piti miettiä mikä on matalammalla, mikä korkeammalla. Tietysti tässä vaiheessa oli jo unohtunut, että ensin kannattaa tehdä mitalista oikean kokoinen.... 

Ensimmäinen tulostevedos piti tehdä jotta sain itse paremmin käsityksen miltä valmis mitali näyttää ja miltä sen pitäisi  näyttää. 


Pieniä muutoksia piti tehdä, varpaita ja nokkaa vähän korkeammalle, suhteessa muuhun, pieni siiven viiru... Pientä hienosäätöä.  ja ensimmäinen mitali oli valmis. 

3D tulostettuja mitaleita, joissa on kuva pingviinistä


Heti syksyllä haluttiin uusi mitali, tällä kertaa tuutorit olivat suunnitelleet haalarimerkin, jonka perusteella tein mitalin. Tämän tekeminen oli huomattavasti helpompaa, koska ensimmäisen mitalin kanssa ehti taidot kehittyä hyvin, ja käsitys siitä mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä oli hyvin muistissa. 

kuvassa mitaleita, joissa pingviini juomassa kookospähkinästä

Tästä mitalista olen oikein ylpeä, sain haalari-Lenniin myös haalarimerkit onnistumaan. Näitä mitaleita on ilo tehdä, ja nämä ovat saajalleen varmasti yhtä suuri ilo, hyvin spesiaali, vain tätä tilaisuutta varten suunnitellut. 

Kuvassa haalarimerkki haalariasuisesta pingviinistä. Haalarimerkin alla 3D tulostettuja mitaleita joissa on sama haalaripukuinen pigviini

Syksyn 2022 fuksiaisten mitalin kuva-aihe tuli jälleen haalarimerkistä. 

3D tulostettuja mitaleita. Kuva-aiheena pingviini jolla on päässä lierillinen hiippalakki joka on yleinen noidanhattu
Tässä muuten kuvat vielä haalarimerkeistä, jotka  toimivat malleina. 


Kevään 2022 LOB-risteilyn rastikierroksen voittajamitalissa pääsin tekemään jo erilaista muotoa. Missään kun ei ole määritelty, että mitalin on oltava pyöreä. Mitalin kuva-aihetta pyöriteltiin yhteisessä tapaamisessa ja samalla mysö lähdettiin testaamaan erimuotoista mitalia. 

3Dtulostettuja kilven muotoisia mitaleita. Mitalissa yläreunassa muurin yläreuna, alaosassa LOB-logo jossa O-kirjaimen tilalla on kumiankka

Syksyn 2022 LOB-risteilylle toivottiin myös hopeista ja pronssista mitalia, joten suunnistin filamenttikaupoille. Sintosen kaupasta löytyi myös uusi kultamitalisävy, kun ensimmäinen kela kullan väristä filamenttia pääsi loppumaan. Filamentti vaihtui mattapintaisemmasta ja hieman tummemmasta kullasta silkkisen kiiltävään ja mitalit ovatkin nyt selkeästi kultainen, hopeinen ja pronssinen. Tämän risteilyn teemana oli sirkus, ja mitalin kuva-aihe on LOB-työryhmäläisen suunnitelman pohjalta piirretty. 

3Dtulostettuja mitaleita. Kullan-, hopean- ja pronssin väriset pyöreät mitalit. Kuvassa on tähtiä ja viivoja jotka lähtevät keskeltä alhaalta ylöspäin. Tekstinä LOB ja O-kirjain on kumiankka

Mikä tekee 3D-tulostamisesta sitten hyvän vaihtoehdon perinteisiin mitaleihin nähden? Tässä esimerkki ystävän syntymäpäiväapprojen mitalista. Pieni hauskuus haalareihin, jotain spesiaalia muistoa syntymäpäivästä myös osallistujille (toki, tämä oli vain voittajajoukkueelle). 

3D tulostettuja mitaleita. Pyöreä mitali, jossa kuva-aiheena on Doge-meemikoira ja tekstinä "Doge-Liisan Halvan Kaljan Metsästys"

Suunnittelen mitaleita myös sinun tarpeisiin! Ota rohkeasti yhteyttä, voit jättää viestin kommentteihin, ottaa yhteyttä webbikaupan yhteydenottolomakkeen kautta tai laittamalla sähköpostia. Yhteydenotto ei maksa mitään, eikä velvoita mihinkään, katsotaan, voinko auttaa sinua mitalitarpeissa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lautapelit järjestykseen

Tykkään pelata lautapelejä. Tykkään myös järjestellä pelin nappulat mieluummin rasioihin kuin muovipusseihin. Niinpä olenkin etsinyt sopivia...