18 lokakuuta 2022

Sileän Prusa-tulostimen petin puhdistaminen


Prusassa on käytössä magneettiset metallipedit. Tulostaessa ei tarvitse käyttää teippiä tai liimaa, jotta tulosteen saa pysymään petissä kiinni. Tärkeintä on huolehtia siitä, että alusta on puhdas (niin roskista kuin rasvaisista sormenjäljistä) ja Z-layer on kalibroitu oikein.

PETG:llä ja PLA:lla tulostaessa korkeus on hieman eri, PETG:lle kannattaa laittaa vähän vähemmäksi (lähemmäs nollaa) kuin PLA:lle jotta välttyy ensimmäisen kerroksen levennykseltä, jota englanninkielisesti kutsutaan termillä ”elephant foot”.

Jos kuitenkin huomaa, että tulostus ei tartu, kannattaa peti puhdistaa. Se kannattaa puhdistaa (oman kokemuksen perusteella) usein, etenkin jos tulostaa ison pinta-alan tulosteita kuten itse tulostin paljon kasvomaskikaavoja.

Tässä yksi esimerkki mitä tapahtuu kun tulostaa likaiselle petille. 

Sormenjäljet usein näyttää tältä


Riippuu aina siitä, mitä teet, haittaako tuo  vai ei. Omassa käytössä ei haittaa, mutta varsinkin myyntituotteessa, en kelpuuta jälkeä ja laitan poistokoriin tai käytän tällaista itse. 


Petin puhdistus

Hätäisin puhdistaa petin IPA:lla (isopropanoli) kostutetulla talouspaperilla. Tällä saa pois rasvatahrat. Ota huomioon, että IPA on myrkyllistä, se on melko helposti syttyvää ja se haihtuu nopeasti altistuessaan ilmalle. Itse käytän tuotetta niin, että otan taitellun talouspaperipalan, pistän pullon suulle ja käännän pullon nopeasti ympäri. Tämä määrä riittää hyvin petin pyyhkimiseen pariin kertaan (ja muista laittaa pullosta korkki kiinni kunnolla). Jotkut suosivat sumutinpullossa olevaa tuotetta, itse en suihkisi ainakaan tulostuskaapissa, vaan menisin lavuaarin päälle peti kourassa.

Peruspuhdistukseen riittää käsitiskiaine, joka poistaa rasvaa (itse käytän Fairyä). Säilytän sitä sumutinpullossa, ja pari suihkausta petiin, vaahdon pyörittämineen koko petin alueelle jaa hyvä huuhtelu. Tämän jälkeen kuivaaminen nukkaamattomalla liinalla, varoen koskemasta tulostuspinta-alaan.

Jos kuitenkaan nämä kumpikaan ei tehoa, ota avuksi asetoni. Tämän kanssa pitää olla huolellinen, tämä on pahempaa myrkkyä kuin IPA. Jos sattuu olemaan kynsilakkaa sormissa, niin se on mennyttä. Annostelu samalla lailla kuin IPA, taiteltuun talouspaperiin ja petin pyyhkiminen rivakasti. Joskus käsittelyn voi joutua toistamaan, kun petin piinnasta lähtee irti likaa enemmänkin. Tämän jälkeen olen yleensä vielä pessyt pesuaineella, kaiken varalta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joustavan materiaalin tulostaminen

Mitä on joustava tulostusmateriaali? Termoplastiset elastomeerit (TPE), toiselta nimeltä termoelastit, ovat pehmeitä ja sitkeitä kestomuovej...